Prilagajanje mehkih multifokalnih kontaktnih leč

Ko so se danes že izkušeni očesni strokovnjaki prvič učili, kako prilagajati mehke multifokalne leče, so morali poznati zapletene metode prilagajanja leč, čemur so sledili tudi številni popravki optične moči in nešteti kontrolni pregledi. Zahvaljujoč novim proizvodnim tehnologijam in zasnovam večina mehkih multifokalnih leč nove generacije za začetek potrebuje le sferični ekvivalent in adicijo.

Za zagotavljanje največjega uspeha pri prilagajanju teh leč so dr. Roxanna Potter, dr. Shalu Pal in dr. Mary Jo Stiegemeier – profesorji v programu izobraževanja o mehkih toričnih lečah in lečah za korekcijo presbiopije (STAPLE) za študente optometrije – razvili nekaj načel:1

 Izbira primernih pacientov

 Potencialni uporabniki leč, pri katerih je uspešnost prileganja mehkih multifokalnih kontaktnih leč najbolj verjetna, so:

 Kandidati z izkušnjami pri nošenju kontaktnih leč

  • Visoko motivirani kandidati, kot so pacienti z začetkom presbiopije, osebe, ki opravljajo več stvari hkrati, pacienti, ki jih motijo progresivna očala ali očala za branje
  • Pacienti z zmerno do visoko stopnjo kratkovidnosti in daljnovidnosti v primerjavi s pacienti z emetropijo

Ko ste pripravljeni poskusiti multifokalne torične leče, lahko začnete s prilagajanjem leč pacientom z astigmatizmom > 1,00 D.

 Na splošno velja: večja kot je adicija, težje se pacienti privadijo na kontaktne leče. Seveda pa enako velja tudi za prilagajanje progresivnih leč za očala.

Upravljanje pričakovanj pacientov

Preden pacientu prvič predpišete mehke multifokalne leče, je pomembno, da se z njim pogovorite o postopku prilagajanja. Pojasnite naslednje:

  • Uspešno prilagajanje leč običajno zahteva 2 ali 3 obiske; s tem zagotovimo najboljšo možno korekcijo vida pri pacientu.
  • Navadno traja več tednov, da se pacienti privadijo na nove leče – pacienti morajo biti potrpežljivi.
  • Cilj teh leč je, da zagotovijo ustrezen vid za 80 % stvari, ki jih pacient počne skozi dan (to je previdna izjava, a manjša obljubljena učinkovitost bo vodila v močnejše dojemanje uspeha).
  • Nekaterim uporabnikom za izpolnjevanje njihovih potreb glede vida kontaktne leče niso dovolj – občasno morda potrebujejo tudi očala za branje.

Zagotovite, da bo vsak pacient še pred začetkom postopka seznanjen z vašimi cenami prilagajanja leč in politiko glede vračil in preklicev.

Optimizacija refrakcije

Natančna refrakcija je temelj za prileganje leč. Za daljavo dodajte največji možni plus in najmanjši možni plus za bližino, da se tako izognete pretirani akomodaciji z refrakcijo preveč v minusu.

Ko za pacienta izbirate mehke multifokalne leče, najprej izračunajte sferični ekvivalent. To dioptrijo vstavite v testni okvir, pri tem pa dodajte čim več plusa.

Določitev dominantnega očesa

Testiranje senzorične dominantnosti namesto dominantnosti vida je najučinkovitejši način za doseganje uspešnega prileganja mehkih multifokalnih leč. Uporabite lečo z dioptrijo +1,50 D ali +2,00 D, ki jo držite v roki, in jo izmenično postavljate prek vsakega očesa (med najboljšo korekcijo), da ugotovite, pri katerem položaju je vid najmanj zamegljen, če sta obe očesi odprti. To lahko pomaga določiti, ali je treba dodati več plusa ali adicije pri nedominantnem očesu za izboljšanje vida od blizu, ne da bi pri tem ogrozili vid na daljavo.

Preizkus v dejanskih pogojih

Pacientov vid preizkusite pri ustrezni osvetlitvi tako, da uporabite mobilni telefon ali revijo in ne table za preverjanje vida. Preverite samo ostrino vida obeh oči skupaj od blizu in na daljavo, po tem ko ste počakali nekaj minut, da se pacient privadi. Pacientom povejte, da lahko nekaj tednov vidijo manjše sence ali rahlo zamegljenost.

Sprejem občasne potrebe po »načrtu B«

Nekateri pacienti preprosto ne morejo ali nočejo vložiti dovolj časa, da bi se privadili na multifokalne kontaktne leče. Po tem ko ste svoje paciente povprašali o njihovih izkušnjah in ugotovili, da pri njih mehke multifokalne leče niso rešitev, se z njimi pogovorite o morebitnih drugih možnostih. Zagotovite jim, da se tehnologija še naprej razvija in da jih boste sproti obveščali o novih možnostih.

Zavedanje, da mislite na potrebe svojih pacientov, bo paciente pomirilo in prispevalo k njihovi zvestobi.

 

1. Potter R, Pal S, Stiegemeier MJ. Avoiding the soft multifocal failure. Contact Lens Spectrum. 2016;31:22–25.