Povečanje prihodkov s predpisovanjem kontaktnih leč pacientom z očali

Glede na raziskave na Londonski poslovni šoli (London Business School) so pacienti, ki nosijo očala in kontaktne leče do 80 % bolj dobičkonosni kot tisti, ki nosijo samo očala.1 Pacienti pa cenijo strokovne nasvete glede tega, kako lahko kontaktne leče pomagajo v primerih, ko očala niso najbolj idealna.

Poročilo o raziskavi poslovne šole Seeing Things Clearly: The Profitability of Contact Lenses to Eye Care Practitioners je razkrilo tudi naslednje:

  • Pacienti, ki uporabljajo kontaktne leče in očala, so bolj zvesti svojim očesnim strokovnjakom.
  • Vsaj 60 % pacientov s kontaktnimi lečami pri svojem očesnem strokovnjaku kupi tudi očala.

Danes se veliko aktivnih ljudi, ki opravlja več stvari hkrati, odloči za več možnosti korekcije vida, tako da imajo poleg očal pri roki tudi kontaktne leče.

Mnogi pacienti očala nosijo že dolgo in je zanje to stvar navade, kontaktnih leč pa nikoli niso poskusili uporabljati (ali pa so jih nekoč že preizkusili, a z njimi niso bili zadovoljni). Ti pacienti se morda ne zavedajo tehnološkega napredka, s katerim so današnje kontaktne leče tako zelo učinkovite, udobne in preproste za namestitev.

Začetek pogovora o kontaktnih lečah

Svoje paciente dobro poznate in morda že poznate tudi dejavnike njihovega življenjskega sloga, zaradi katerih so dobri kandidati tako za kontaktne leče kot za očala.

Tukaj je nekaj vprašanj, ki jih lahko zastavite pacientom, da začnete pogovor o prednostih uporabe kontaktnih leč in očal:

  • »Preživite veliko časa v vozilu?«

Kontaktne leče se prilagodijo obliki vašega očesa, kar vam zagotavlja širše polje neoviranega pogleda, s tem pa tudi varnejšo vožnjo.2

  • »Ali doma z veseljem kuhate?«

Številni ljudje pravijo, da imajo pri sekljanju čebule manj dobro znanega pekočega občutka v očeh, če nosijo kontaktne leče.2

  • »Ali želite za določene priložnosti spremeniti svoj videz?«

Pacienti lahko spreminjajo način, kako jih ljudje dojemajo tako, da preklapljajo med očali in kontaktnimi lečami. Nekateri uporabniki v službi raje nosijo očala, v prostem času pa kontaktne leče. Drugi izberejo kontaktne leče za dvig samozavesti ob dogodkih, kot so govorni nastopi ali obletnice.

  • »Se radi kratkočasite s fotografiranjem?«

Pogled skozi fotoaparat je veliko boljši s kontaktnimi lečami kot z očali; poleg tega ni nevarnosti, da bi ob stiku z iskalnikom opraskali očala.

  • »Ali radi redno tečete ali se ukvarjate z drugimi vrstami telesnih dejavnosti?«

Očala rada zdrsijo po nosu navzdol, kadar se potite med intenzivno vadbo. Kontaktne leče ostanejo na mestu, ne glede na to, ali tečete, se ukvarjate z jogo ali drugimi vajami.

  • »Ali kdaj nosite kakšne druge optične pripomočke kot svoja običajna očala?«

Pacienti s kontaktnimi lečami ne potrebujejo dragih zaščitnih očal z dioptrijo. Leče lahko nosite tudi pod 3D-očali v kinu in sončnimi očali brez dioptrije.

Po dolgi navadi nošenja izključno očal, ki jih pacienti uporabljajo morda celo življenje, ti morebiti niti ne pomislijo na možne prednosti kontaktnih leč. Vendar pa boste morda presenečeni, kako odprti so do tega, da si dajo možnost izbire za različne dejavnosti.

Začnite pogovor: možnosti za vaše paciente pomenijo priložnost za vas.

 

1 Ritson M. Which patients are more profitable? Contact Lens Spectrum. March 2006;38–42.

2 Vision Care Research. 50 reasons for wearing contact lenses. Spletna stran Vision Care Research. visioncareresearch.com/resources/50-reasons-to-wear-contact-lenses.asp. Dostop: 8. avgusta 2016.