Miti in dejstva – najpogosteje zastavljena vprašanja o kontaktnih lečah

Ali lahko s kontaktnimi lečami plavam? Kaj pa tuširanje?

Ne. Celo najčistejši bazeni vsebujejo mikrobe, še dvakrat slabše stanje pa je v kopelih, jezerih, rekah in morju. Celo voda iz pipe lahko vsebuje mikrobe. Mikrobi in kontaktne leče so slaba kombinacija, ki lahko povzroči vnetja, draženje in celo razjede na očeh.

Ali lahko za čiščenje leč uporabljam vodo?

Ne. Zgoraj smo razložili nevarnost kontaminacije, če se za čiščenje uporablja kar koli drugega kot raztopina za kontaktne leče.

Ali lahko kontaktna leča zaide v zadnji del očesa?

Ne. Struktura očesa to onemogoča. Včasih je lečo težko najti, če se premakne pod zgornjo veko, a če se postavite pred dobro osvetljeno ogledalo, malo pomežiknete in ste pri nežnem odstranjevanju leče potrpežljivi, boste rešili tudi to težavo.

Kaj naj naredim, če leča pade na tla?

Če leča pade na tla ali na oblačila, jo vedno temeljito očistite in razkužite s svežo raztopino za kontaktne leče. Ko odstranjujete leče, stojte blizu umivalnika, pomivalnega korita ali mize. Tako boste lečo lažje našli, če jo izpustite. Pred tem pa ne pozabite zamašiti umivalnika ali pomivalnega korita. Predlagamo tudi, da v umivalnik najprej položite temno krpo ali brisačo, saj boste tako lažje videli morebiti izgubljeno lečo.

Kako vem, da je leča obrnjena okrog?

Lečo položite na kazalec. Poglejte jo. Ali je konkavna in ukrivljena navzgor, kot skleda? Če je tako, odlično. Če je razširjena (konveksna) in so robovi ukrivljeni navzven proti prstu, je leča obrnjena okrog.

Kaj naj naredim, če me zaradi kontaktnih leč oči začnejo peči ali boleti?

To je včasih lahko znak, da je nekaj narobe, lahko pa je tudi samo kakšen drobec na leči. Odstranite lečo ter jo temeljito očistite in razkužite. Če je po ponovni vstavitvi leče še vedno prisoten neprijeten občutek, lečo ponovno odstranite in jo skrbno preglejte. Morda je pretrgana ali pa je tudi po čiščenju še vedno nekaj ostalo na njeni površini. Če je tako, lečo vrzite stran in vzemite novo. Če nelagodje čutite tudi po tem, ko ste izvedli navedene korake, ali ko leč sploh ne nosite, prenehajte z uporabo leč in takoj obiščite očesnega strokovnjaka.

Ali lahko uporabljam kontaktne leče, če nosim bifokalna očala?

Da. Kontaktne leče so na voljo v dioptrijah, imenovanih »multifokalno«. Pomagajo ljudem, ki potrebujejo korekcijo vida od blizu in na daljavo.

Kako dolgo lahko nosim kontaktne leče, ne da bi jih odstranil/-a?

Vselej sledite urniku menjavanja in nasvetom, ki jih dobite pri svojem očesnem strokovnjaku. Nikoli ne poskušajte nositi kontaktnih leč dalj časa, kot je predpisano. To je slabo za zdravje vaših oči in delovanje leč.

Ali lahko uporabljam ličila, če nosim kontaktne leče?

Da. Vendar bodite pazljivi pri uporabi obojega. Najprej vstavite kontaktne leče, da se s prstov nanje ne prenesejo olja ali umazanija z ličil. Ne pozabite – vedno si najprej umijte roke.

Ali bodo kontaktne leče poškodovale moje oči?

Na milijone ljudi vsak dan varno nosi kontaktne leče. Tudi vi jih boste lahko nosili z malo truda, če boste le pravilno ravnali z njimi in zanje pravilno skrbeli. A kljub vsemu so kontaktne leče medicinski pripomoček, ki ga lahko predpiše in izda samo očesni strokovnjak z licenco. Nikoli ne nosite kakršnih koli kontaktnih leč, ne da bi se prej posvetovali z očesnim strokovnjakom, ki bi vam izmeril dioptrijo.

Ali lahko spim z lečami?

Niso vse kontaktne leče primerne za dolgotrajno nošenje ali nošenje ponoči. Posvetujte se s svojim očesnim strokovnjakom glede urnika menjavanja, ki vam je bil predpisan.

Ali lahko uporabljam kapljice za oči?

Samo navadne kapljice za vlaženje. Ne uporabljajte navadnih kapljic proti pordelosti oči brez recepta, kadar nosite kontaktne leče. Poiščite kapljice, ki so namenjene posebej za uporabnike kontaktnih leč, ali za nasvet vprašajte svojega očesnega strokovnjaka.

Katero raztopino za kontaktne leče naj uporabljam?

Poiščite raztopino za kontaktne leče, pri kateri na etiketi piše »večnamenska«. Raztopine te vrste leče očistijo in razkužijo.