Previdno in počasi sledite spodnjim korakom. Tako kot pri vstavljanju leč tudi tokrat vedno začnite na isti strani, levi ali desni, da ne zamešate leč.
In vedno si najprej umijte roke.

1 korak:
Postavite se pred dobro osvetljeno ogledalo.

2 korak:
Poglejte navzgor.

3 korak:
S kazalcem nedominantne roke privzdignite zgornjo veko očesa.

4 korak:
S sredincem dominantne roke spodnjo veko povlecite navzdol.

5 korak:
S konicama palca in kazalca nežno stisnite lečo in jo povlecite navzdol in stran od oči. Ne stisnite tako močno, da bi se leča prepognila ali preščipnila.

6 korak:
Lečo položite v dlan druge roke in to dlan oblikujte v skodelico. Svežo večnamensko raztopino za leče kanite na površino leče. Oglejte si poglavje Nega kontaktnih leč za več podrobnosti o čiščenju in razkuževanju leč.

7 korak:
Če uporabljate kontaktne leče, ki jih lahko brez menjave nosite več dni, jih položite v posodico za leče z jasnima oznakama »L« za levo in »D« za desno, da jih ne boste zamešali. Upoštevajte navodila, ki ste jih dobili z raztopino za čiščenje in razkuževanje.

Ravnanje z lečami boste hitro obvladali. Če pa boste na začetku vendarle potrebovali pomoč pri odstranjevanju kontaktnih leč, vam bodo naslednji nasveti v pomoč:

  • Če je lečo težko odstraniti, v oko kanite nekaj kapljic za vlaženje. Pri suhih očeh je lahko odstranjevanje leč težje.
  • S premikanjem leče proti belemu delu oči in/ali spodnji veki je lahko odstranjevanje leče lažje. Leča in obarvani del očesa sta enake oblike, zato leča lažje obstane na pravem mestu. Če lečo premaknete proti belemu delu očesa, jo boste lažje ločili od očesa in odstranili.
  • Traja lahko kar nekaj časa, da se navadite na nove leče. Nikamor se ne mudi. Vzemite si čas, kadar odstranjujete nove leče.
  • Če so robovi leče zlepljeni skupaj, nanjo kapnite malo sveže raztopine in lečo nežno podrgnite na dlani, dokler se robova ne odlepita.