Čiščenje in razkuževanje kontaktnih leč z večnamensko raztopino

Čiščenje in razkuževanje kontaktnih leč je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite. Če s kontaktnimi lečami ne ravnate pravilno in jih ne čistite pravilno, lahko povzročijo vnetje očesa in druge nezaželene težave. Ko torej ob koncu dneva odstranite leče, naj bo čiščenje in razkuževanje leč del vaše vsakodnevne rutine.

Če pa ste izbrali dnevne kontaktne leče, lahko vse to preskočite.

1 korak:
Ko lečo odstranite in jo imate v roki, dlan oblikujte v obliko skodelice in na površino leče kanite svežo raztopino za kontaktne leče. V navodilih vaše večnamenske raztopine piše, koliko kapljic lahko odmerite.

2 korak:
Podrgnite lečo v tem bazenčku čistilne raztopine. V navodilih vaše večnamenske raztopine piše, kako dolgo morate leče drgniti in jih izpirati. Pazite, da boste očistili obe strani leče.

3 korak:
Lečo vstavite v posodico za hranjenje leč in jo prekrijte z več sveže raztopine za leče, nato posodico zaprite. V navodilih vaše večnamenske raztopine piše, kako dolgo morate namakati leče, da jih razkužite.

In to je vse! Kadar leč ne uporabljate, naj bodo vedno shranjene v posodici za leče, prekrite s svežo raztopino za leče.

Kako skrbeti za leče

Kontaktne leče so občutljive. So zelo precizen medicinski pripomoček. Z njimi morate ravnati previdno, da jih lahko kar najbolje izkoristite.

  • Vedno sledite urniku menjavanja leč, ki vam ga je predpisal očesni strokovnjak. Nošenje leč dalj časa je slabo za vaše leče in oči.
  • Bodite nežni. Današnje mehke kontaktne leče se lahko raztrgajo. Če se leča raztrga, jo vrzite proč. Ko ravnate s svojimi lečami, jih ne stiskajte in pazite, da se ne zataknejo za nakit ali noht.
  • Vedno uporabljajte svežo raztopino za kontaktne leče. Ne uporabljajte vode. Ne uporabljajte uporabljene raztopine. In zagotovo ne sline. Za zmanjšanje tveganja nastanka mikrobov in drugih nečistoč na lečah uporabljajte le svežo raztopino.
  • Drgnite in izperite, tudi pri tako imenovanih sistemih negovanja »brez drgnjenja«. Sledite navodilom za uporabo raztopine za kontaktne leče, leče očistite in jih razkužite v sveži raztopini, nato jih izperite s svežo raztopino, ponovno drgnite in izperite s še več sveže raztopine. Raziskave so pokazale, da je to še vedno najboljši način za čiščenje. Če uporabljate raztopino, ki vsebuje peroksid, vedno upoštevajte navodila ter preberite opozorila in previdnostne ukrepe na steklenički ali embalaži. Raztopine s peroksidom nikoli ne dajte neposredno v oko.
  • Posodico za leče po vsaki uporabi izperite z raztopino za leče, nato jo pustite odprto in obrnjeno na glavo v čistem, suhem prostoru, medtem ko nosite kontaktne leče. Ameriško združenje optometristov priporoča menjavo posodice za leče vsake tri mesece.

Kot vedno pa je vaš očesni strokovnjak najboljši vir informacij in pomoči. Vedno sledite njegovim navodilom, pa tudi navodilom, ki so priložena lečam, navodilom na posodici za leče in navodilom, ki so priložena raztopini za kontaktne leče. Vse to pomaga ohraniti leče in oči v najboljšem možnem stanju.