Pred prvim vstavljanjem leč:

  • S sabo vedno nosite očala. Včasih bodo vaše oči potrebovale počitek brez kontaktnih leč in takrat si boste želeli imeti pri roki svoja očala.
  • Raztopino za kontaktne leče imejte vedno na zalogi. Ne želite šele ob koncu dneva ugotoviti, da vam je zmanjkalo raztopine. Za čiščenje leč tudi nikoli ne uporabljajte vode. Lahko jih umaže in poškoduje vaše oči.
  • Roke si vedno umijte z navadnim milom in jih najprej temeljito osušite. Tako boste lažje ravnali z lečami in preprečili, da bi se umazale ali kontaminirale z mikrobi. Poiščite milo z oznako »brez olj«.
  • Ne prezrite nelagodja. Če vam leča povzroča bolečine, je lahko vzrok zanjo drobec umazanije na njej ali kakšna druga težava. V tem primeru lečo vedno odstranite, jo očistite in razkužite. Pazljivo jo preglejte, da ni morda opraskana ali raztrgana.

 5 korakov vstavljanja leč

1 korak: Ne pozabite – najprej si vedno temeljito umijte roke.
Če si roke umijete z milom brez olja, lahko tako preprečite dostop mikrobov do vaših leč in nalaganje umazanije ali oljnate plasti na njih.

2 korak: Vedno začnite z istim očesom.
Tako kot leče očal sta tudi leva in desna leča narejeni drugače za zagotovitev najboljše možne korekcije vida za vsako oko. Vedno začnite z isto lečo, da jih pomotoma ne zamenjate. Nasvet: če ste desničar, začnite z desno lečo. Če ste levičar, vstavite najprej levo.

3 korak: Previdno vzemite lečo iz posodice.
Lečo postavite na konico prsta in jo držite navzgor proti luči, da jo jasno vidite. Ali je ukrivljena navzgor, kot skleda? Torej vam je skoraj že uspelo. Preverite, da leča ni opraskana ali raztrgana. Očistite in razkužite jo z raztopino za leče, in že ste pripravljeni.

4 korak: Vstavite lečo.
Uporabite prosto roko, da pridržite veko navzgor. Držite lečo in s sredincem iste roke povlecite spodnjo očesno veko navzdol. Vstavite lečo, ki jo držite na konici kazalca, v oko. Ko lečo vstavite, usmerite pogled proti levi in desni, da tako umestite lečo v obarvani del očesa. Prepričajte se, da je leča udobno nameščena na očesu, da ne zleze ven.

5 korak: Zdaj pomežiknite in že ste končali.
Samo pomežiknite in se poglejte v ogledalo. Če je vse videti in čutiti v redu, ste pripravljeni ves dan uživati v popolnoma jasnem pogledu, in to brez očal.

Vstavljanje kontaktnih leč se sprva ne bo zdelo naravno. Če imate težave, se spomnite teh nasvetov:

  • Kontaktne leče so lahko lepljive. Če je konica vašega prsta vlažna, se lahko leča prime na prst namesto na oko. Poskusite prst osušiti na zapestju, da bo leča zlahka spolzela s prsta. Če pa so suhe vaše oči, se leče morda ne bodo prijele nanje. Kanite 1 ali 2 kapljici za vlaženje v oči in poskusite leče ponovno vstaviti.
  • Pri vstavljanju leč imejte odprti obe očesi. Morda vas bo mikalo, da bi zaprli eno oko, medtem ko ste osredotočeni na vstavljanje leče. Ampak vaši očesi delujeta skupaj. Če boste zaprli eno oko, se bo drugo zožilo, tako pa bo manj prostora za vstavljanje leče.
  • Bodite pozorni na to, kaj vam sporočajo oči. Nelagodje je lahko znak, da leča ni pravilno vstavljena, da je na leči drobec umazanije, ali da oko ne dobiva zadostne količine kisika. Če občutite nelagodje, odstranite lečo in preverite, da ni raztrgana ali opraskana, nato jo očistite in razkužite ter ponovno vstavite. Če težave niste odpravili, prenehajte z uporabo leč in se posvetujte z očesnim strokovnjakom.